pirmdiena, 2015. gada 29. jūnijs

Liepāja 2015


Skolas direktors Andris Antāns piedalījās seminārā, kurš tika organizēts Liepājā. Liepāja - kontrastu un daudzveidības pilsēta. Šeit blakām atrodas vecas nolaistas koka ēkas un bruģakmens no pagājušā gadsimta sākuma un moderni restorāni. Šeit atrodas māja, kurā dzīvoja pirmās Latvijas valdības vadītājs K. Ulmanis, un piemineklis Liepājas aizstāvjiem 1941. gada jūnijā. Šeit ir nīkuļojošu rūpnīcu korpusi un attīstoša osta un lieliski sakārtota pludmale, kā arī jaunceļamais brīnums - koncertzāle "Liepājas Dzintars".

ceturtdiena, 2015. gada 25. jūnijs

Svarīgākais mūsdienās - jaunas idejas

2014./2015. m. g. viens no mācību ekskursiju galapunktiem bija Rotko mākslas centrs Daugavpilī. Tas atrodas cietokšņa kompleksā, kur daudzas ēkas uzceltas ampīra stilā, un ideja par tā izveidošanu ir viena no izcilākajām šajos pēdējos 10-15 gados Latvijā. Arī pasaulē mākslas centru veidošana vecās rūpniecības vai militārās zonās ir populāra, bet dažreiz tās tiek būvētas pilnīgi no jauna kā ekstravertas būves. Pēdējie piemēri ir Fondazione Prada mākslas komplekss Milānā un Fondation Louis Vuitton mākslas centrs Parīzē. Tie dod jaunu elpu pilsētai, gan tūristu un interesentu piesaistē, gan tās attīstībā.

pirmdiena, 2015. gada 15. jūnijs

Izlaidums 2015


Šogad Aizkraukles Vakara (maiņu) vidusskolu beidza un atestātus par vispārējās vidējās izglītības iegūšanu saņēma 28 skolēni, bet apliecības par pamatizglītības iegūšanu saņēma 11 skolēni.

pirmdiena, 2015. gada 8. jūnijs

Ceļojums uz karsta kritenēm


Aizkraukles un vairāki citu novadu ģeogrāfijas skolotāji un skolēni - ģeogrāfijas olimpiādes uzvarētāji devās ceļojumā uz Skaistkalni un Biržiem (Lietuva) skatīt interesantas ģeoloģiskas parādības - karsta kritenes. Kritenes rodas ūdenim izskalojot pazemē šķīstošos iežus - dolomītu, kaļķakmeni un ģipšakmeni -, pazemē veidojot dažādus tukšumus: piltuves, akas, vagas, dobumus. Tiem pakāpeniski palielinoties, zemes virsējais slānis, zaudējot pamatni, iebrūk un veido piltuvveida dobes, kuru dziļums ir 10 metri un vairāk. Ir sausgultnes kritenes un applūdušās kritenes, rezultātā veidojot veselu ezeru sistēmu. Visvairāk šī parādība izplatīta Biržu un Skaistkalnes apkārtnē. Ceļojuma laikā tika apskatīta arī Biržu pils, laipa pār Biržu ezeru, linu fabrika un Skaistkalnes katoļu baznīca.